Çöpçü Balığı
1 sayfadaki 1 sayfası
Çöpçü Balığı
Corydorasların yani çöpçülerin doğada 150'ye yakın türü bulunmaktadır.Ülkemizde çoğunlukla komando,bronz,leopar,albino türleri bulunmaktadır.Son yıllarda panda ve sterbai türleri de yaygınlaşmaya başlamıştır.Bu balıkların çöpçü olarak adlandırılmasının nedenleri genelde akvaryumun tabanında sürekli hareket halinde olması,kumları karıştırmasındandır.Bilinenin aksine vatoz ve çöpçü balıkları kesinlikle diğer balıkların pisliklerini ya da diğer atıkları yemezler;sadece yem artıklarıyla ilgilenirler.
Bu balıklar omnivor yani hem etçil hem otçul olduklarından dolayı protein içerikli yemlerin yanısıra bitkisel yemleme de balıkların sağlıklı gelişimi açısından ihmal edilmemelidir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi akvaryumun üst kısımlarına nadir olarak çıkan genelde tabanı kullanmayı tercih eden çöpçüler için bu yüzden dibe batan yemler tercih edilmelidir.Vipagran,vipaciphs,granu green,spriluna tablet gibi yemler farklı öğünlerde verilerek düzenli bir beslenme programı sağlanabilir.
Amazon havzasında yaşayan bir çok balık türü gibi corydoraslar da yumuşak(asidik) sudan hoşlanırlar.Türler arasında az çok değişiklik gösterse de ideal ph aralığı 6.0-7.0'dır.
Su sıcaklığı ise 22-28 derece arasında olmalıdır.
Corydoraslar türleri ortalama 5 cm.e kadar büyürler.Bronz,komando gibi türlerin 8 cm.e kadar büyüyebildikleri de görülmüştür.Ülkemizde bulunmayan axelrodi,pygmaeus gib türler ise 4 cm,e kadar büyüyebilmektedirler.Koloni balıkları olan corydorasları en az 6'lı gruplar halinde beslemek ortama daha çabuk adapte olmalarını,kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar.Büyük karma akvaryumlarda ise bu sayının arttırılmasında fayda vardır.
Cinsiyet ayırımına gelince;aynı batın büyüyen çöpçülerden iri ve karın kısımları şişkin görünenler dişi,daha küçük daha parlak renkli olan ve sırt yüzgeçleri daha sivri ve uzun olanlar ise erkektir.
Ortalama 5 yıl kadar yaşayan corydorasların vücutları pullarla değil zırha benzeyen plakalarla kaplıdır.Sırt yüzgeci diken gibi sert olan bu balıkların vücundaki bu plakalar sayesinde büyük balıklara karşı bir nevi savunma sistemleri vardır.
Corydoraslar bazen aniden su yüzeyine çıkıp tekrar dibe inerler.Refleks olarak gerçekleşen bu hareketle su yüzeyinde bir miktar hava yutarlar.Bu hava bağırsaklarından emilerek kılcal damarlar vasıtası ile kana karışır ve bu şekilde oksijen ihtiyacını karşılarlar. Oksijen miktarının yeterli olduğu akvaryumlarda bile corydorasların yine bu hareketleri gözlemlenebilir.
Çok sakin ve barışçıl olan corydoraslar bir çok karma tropikal akvaryumlarda beslenilebilirse de bana göre en uygun tank arkadaşları tetra gruplarıdır.Genelde akvaryumun orta ve üst seviyesinde gezmeyi tercih eden neon,kırmızı burun gibi tetra türleri ya da sazansıgiller grubundan rasboralar, tabanı kullanmayı tercih eden corydoraslarla gayet uyumludurlar.Corydorasların bulunduğu akvaryumların bol bitkili olması ve gölgelik alanların bulunması kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayacaktır. Anubias ya da benzeri geniş yapraklı bitkilerin altında dinlenmeyi çok severler.Bu şirin balıkların akvaryum ortamında en büyük faydası ise bıyıklarıyla kumu karıştırarak pisliklerin havalanmasını ve bu sayede filtrenin pislikleri içine çekebilmesini sağlamasıdır.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz