Akvaryum Dünyası
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Melek Balıkları

Aşağa gitmek

Melek Balıkları Empty Melek Balıkları

Mesaj  Admin Ptsi Mart 01, 2010 11:21 pm

MELEK BALIĞI (Pterophyllum scalare)

Melek Balıkları Pterophyllum_scalare_var_Koi_c

Akvarumlarımızın vazgeçilmez balıklarında birisi olan Pterophyllum scalare'ler yani melek balıkları Güney Amerika kökenli bir balık türüdür. Doğal yaşam alanı, Amazon nehri ve kollarıdır.

Melek balıkları, boylamasına gelişim gösteren bir türdür,16 cm - 17 cm 'e dek büyüyebilirler. Tabi, bu büyümede ana etkenler, beslenme, hacmi geniş bir akvaryumdur.Sanılanın aksine her akvaryumda bakılmaması gereken bir türdür. Bu balığı beslemek istediğiniz akvaryumunuz en az 120 litre olup, yüksekliği 40 cm - 45 cm olmalıdır. Akvaryumun enlemesine ve boylamasına geniş olmasının nedeni ise, bu balığın hareketli bir tür olup akvaryumda strese girmemesidir.

Melek balıklarının ideal su şartları 25 °C ile 28 °C 'dır. 30°C ve üstü, 25 °C ve altı sıcaklıklar, balığın hayatını tehlikeye sokar. Akvaryum suyunun pH derecesi ise, 6.5 - 7.5 arası seviyelerinde olması gerekmektedir.

Melek balıklarının, çarprazlamalar ile günümüzde çok çeşitli türleri ve renkleri üretilmiş olup en değerli türü Altum Melek Balığı'dır. Ancak şunu da söylemek gerekir ki, bu türe ülkemizde çok sık rastlanılmaz.

Melek balıklarının cinsiyet ayrımı 6 cm - 7 cm olduktan ve üreme hareketleri sergilemeye başladığında anlaşılabilir.Üreme dönemi yani kızgınlık dönemi gelmiş erkek melek balığının alnında hörgüç biçiminde bir çıkıntı çıkar. Dişilerin ise alınları simetrik veya düz iner. Ayrıca üreme organları olan tüpçüklerde farklılaşır. Erkek melek balığının tüpçüğü ince ve sivri, dişi melek balığınınki kalın ve yuvarlak uçlu olur.

Melek balıkları durgun veya hafif akıntılı suları seven bir türdür. Bu nedenle akvaryumunuzun iç veya dış filtresi balığı zorluyacak debide olmamalıdır. İç filtre kullanıyorsanız, şelale tipi filtre bu balık için idealdir. Ancak melek balıkları su kalitesine hassas bir tür olduklarından dolayı su kalitesine her daim önem vermeniz, düzenli su değişimleri ve dip çekimi yapmanız gerekmektedir.

Besin olarak, bitkisel ve hayvansal yemlerle beslenmelidir. Artemia, su piresi, haşlanmış ıspanak parçaları, marul melek balığının karşı koyamayacağı yem çeşitleridir. Ancak yemleme yaparken tıpkı Discuslarda olduğu gibi, balık yemi yedikçe yem vermeniz gerekmektedir. Bunun nedeni ise artık yemlerin tabanda birikerek su değerlerini bozmaması gereğidir.

Ömür süreleri, balığın bakım şartlarına göre değişmektedir. İyi bakıldığında 10 yıldan fazla yaşayan melek balıklarının olduğu bilinmektedir.

Melek balıklarının davranış biçimleri de yaşına göre değişmektedir. Örneğin gençlik döneminde toplu halde gezen melek balıkları iki yaşından sonra sadece eşleri ile gezmektedir. Ayrıca balıklara olan saldırganlığı da, yaşına oranla değişmektedir. Örneğin genç ve ufak bir melek balığı, lepisteslere saldırmazken ilerleyen zamanlarda lepisteslere saldırdığı bilinir.

Üreme yönünden melek balıkları kendi eşini kendi seçen türler arasındadır. Eş tutmuş mele balıkları akvaryumda bir bölgeyi sahiplenir ve orada yumurtalarını yerleştirirler.
Kızgınlık dönemi gelmiş eşler, akvaryumda yumurtalarını yapıştıracakları yer aramaya başlar. Bu dönemde sizin yapmanız gereken, akvaryumunuzun su seviyesine uygun olarak bir düz tabakayı (Suda salınım yapmayan mermer, seramik, porselen, cam gibi..) yerleştirmektir. Eşler, koyduğunuz bu tabakayı temizlemeye ve yapışkan sıvıyla doldurmaya başlar.
Daha sonra dişi melek balığı, bu yüzeye yumurtalarını bırakır. Erkek melek balığıyla beraber yumurtalara bakmaya, ilgilenmeye başlar. Yumurtalara düzenli olarak, çift tarafından su püskürtülür. Su değerlerinin bozuk olması nedeniyle mantarlaşan yumurtalar ise, çift tarafındna yenilir. Yumurtalar genellikle 48 saat sonunda çatlamaya başlar ve çıkan yavrular ilk günler anne ve babaları tarafından ağızlarında taşınır. Bir hafta sonunda yavrular tek başlarına yüzmeye başlar.
Ancak anne ve babalarından kendi istekleri ile ayrılmaları takriben bir ayı bulur.

Üreme döneminde gerek yavrulara gerek anne babaya bol proteinli yemler verilmesi gerekir. Yavrular ilk 1 aylık süre zarfında günde 4-5 kez olmak şartıyla artemia ile beslenmelidir. Çift ise, su piresi yiyebileceği büyüklükte hayvansal gıdalarla beslenmelidir. Böylece gerek yavruların hızlı büyümesi, gerekse yorgun düşen çiftin diğer yumurtlama dönemine dek kendini toparlanması sağlanmış olur.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 171
Kayıt tarihi : 01/03/10
Yaş : 34
Nerden : İzmir

http://elektrobilgi.her-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz