Akvaryum Dünyası
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Elma Salyangozu

Aşağa gitmek

Elma Salyangozu Empty Elma Salyangozu

Mesaj  Admin Çarş. Mart 03, 2010 11:49 pm

Elma Salyangozu

Bu güzel yaratıkların asıl adı apple snaildir..Bir çok türü olmasına rağmen ülkemizde pomecea bridgesii yaygındır.Anavatanları Amerika ve Afrika kıtası olan bu hayvanların olumsuz özelliklerinden biri tarım ürünlerine zarar vermesidir.Besin maddesi olarak ölü balıkları ve meyve sebze bunun yanı sıra çürük bitkileri tüketirler.
Üreme hareketleri şu şekilde: Birbirlerine kabuklarının alt tarafından yapışırlar ve sağa sola sallanmaya başlarla. Bu 15-20 dk. sürebilecepi gibi, saatler de sürebilir. Dişi elma, erkeğin malzemesini uzun süre depolar. Uygun şartlar olduğunda da yumurtlama gerçekleşir. Bu elma salyangozlarının dişileri, bir kez çiftleştikten sonra erkek salyangoza ihtiyaç duymadan defalarca yumurta yapabilir.
Pomecea bridgesii türü yumurtalarını suyun dışına bırakır.Yavrular 7 ila 14 gün içinde yumurtadan çıkıp suda yaşamaya başlarlar.Dikkat!! yumurtaların asla suya temas etmemesi gerekir.yosunlu ortamlarda yaşamayı daha çok severler.yavrular büyüdüklerinde 4-7 cm. çapa ulaşırlar.
Aç kaldıklarında bitkileri yiyebilen bu hayvanlar iyi bir yosun temizleyicisidir. ilaç kulanmanızı gerektirecek bir durum olursa bakır içeren ilaçlar kulanmayın salyangozların oldugu akvaryumlarda.(bakır sülfat bakır klorür) Çok çabuk etkilenerek ölebilirler.
Anlaşamadığı türler; Botia, tetraodon, bazı cichlid türleri (pseudotropheus, melanochromis, cichlasoma, aequidens gibi), osphronemus ve trichogaster türü guramiler, betta, ve güneş balıkları (lepomis) türü balıklar...bunun dışında semenderler ve kurbağalar ve timsah yılan ve bazı kaplumbağa türleriyle yaşayamazlar.. Kesin olarak bu hayvanları labirent balıkları, Afrika ve iri yapılı Amerika cichlidleri, puffer türleri, botia türleri ile aynı akvaryumlarda bakmamak gerekir.
Bu canlılar Canlı doğuran balıklar, tetra türleri, melek balığı ve discus gibi sakin cichlidler ile rahatça yaşabilirler.

Salyangoz türlerinin hemen hemen hepsi kabuk gelişimi için kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Elma salyangozlarının bakıldığı akvaryumun suyunun da mümkün olduğunca pH'ı 7 ve üzerinde olmalıdır. pH düştükçe kabukları incelebilir. Sıcaklık arttıkça salyangozların faaliyetleri de artar. Sıcaklık konusunda dikkat etmek gerekir; sıcaklığın mümkün olduğunca 18 C'nin altına düşmemesi ve 28 C'nin üzerine çıkmaması gerekir.

Bul salyangozlar için 20-30 litrelik bir akvaryum yeterlidir. Burada önemli olan; erişkin salyangozların kabuklarını tamamen örtebilecek bir su tabakasıdır. Yani en az 4-5 cm. yüksekliğinde bir su olmalıdır; daha fazlası tabi ki daha iyidir. Bunlar küçük ve ince yapraklı akvaryum bitkilerini yiyebilirler. Bu yüzden bitki seçimine dikkat etmek gerekir. Tavsiye olarak anubias, cryptocoryne türleri verilebilir. Bu salyangozlar bazen bol bitkili bir akvaryumda bile açlıktan ölebilirler. Bu yüzden sıklıkla ince dilimlenmiş salatalık, ıspanak, dip yemleri, suya batırılmış balık yemleri verilebilir. Elma salyangozlarının bulunduğu bir akvaryumda fazladan atılmış yemler hiçbir zaman boşa gitmez. Bu canlılar genellikle gündüzleri kuytu ve loş yerlerde beklerler ve geceleri faaliyete geçerler. Bu salyangozların salgıladıkları bazı maddelerin, yavru balıklara iyi geldiği de bildirilmektedir.
Seyretmesi çok zevkli olan bu hayanların duyuları çok kuvvetlidir.Balığınız hastalansa dahi onu afiyetle yiyebilirler.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 171
Kayıt tarihi : 01/03/10
Yaş : 34
Nerden : İzmir

http://elektrobilgi.her-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz